Karel Kachyňa (Czech Republic)

Karel Kachyňa (1924–2004) became a central figure of Czech film at the end of the 1950s, a position he held for forty years. With more than fifty features to his name he was one of the industry’s most prolific filmmakers, whose work wended its way through the dogmatism of socialist realism, later reflecting an affinity with the New Wave, and ultimately finding expression in socially-conscious and small-scale dramas. His most compelling movies, in particular, those highly critical of communist ideology, were made in collaboration with screenwriter Jan Procházka (Long Live the Republic, Coach to Vienna, The Nun’s Night, The Ear). Kachyňa was a born storyteller and a master of psychological realism who had an appreciation for high-calibre literary models; he knew how to create convincing characters and always found the ideal cast to play them (Love between the Raindrops, The Doctor’s Coming, Forbidden Dreams, The Cow).

Filmography

  • Hanele
    1999
  • Fany
    1995
  • Kráva
    1993
  • Městem chodí Mikuláš
    1992
  • Poslední motýl
    1990
  • Blázni a děvčátka
    1989
  • Oznamuje se láskám vašim
    1988
  • Kam, pánové, kam jdete?
    1987
  • Dobré světlo
    1986
  • Smrt krásných srnců
    1986
  • Sestřičky
    1983
  • Fandy ó Fandy
    1983
  • Pozor, vizita!
    1981
  • Cukrová bouda
    1980
  • Zlatí úhoři
    1979
  • Lásky mezi kapkami deště
    1979
  • Čekání na déšť
    1978
  • Smrt mouchy
    1976
  • Malá mořská víla
    1976
  • Škaredá dědina
    1975
  • Robinsonka
    1974
  • Pavlínka
    1974
  • Horká zima
    1973
  • Láska
    1973
  • Vlak do stanice Nebe
    1972
  • Tajemství velikého vypravěče
    1971
  • Už zase skáču přes kaluže
    1970
  • Ucho
    1970
  • Směšný pán
    1969
  • Vánoce s Alžbětou
    1968
  • Noc nevěsty
    1967
  • Kočár do Vídně
    1966
  • Ať žije republika (Já a Julina a konec veliké války)
    1965
  • Vysoká zeď
    1963
  • Naděje
    1963
  • Závrať
    1962
  • Pouta
    1961
  • Trápení
    1961
  • Práče
    1960
  • Král Šumavy
    1959
  • Tenkrát o vánocích
    1958
  • Ztracená stopa
    1955
  • Dnes večer všechno skončí
    1954
  • Za život radostný
    1950
  • Není stále zamračeno
    1949

DAFilms.com is powered by Doc Alliance, a creative partnership of 7 key European documentary film festivals. Our aim is to advance the documentary genre, support its diversity and promote quality creative documentary films.

Doc Alliance Members