Olga Sommerová (Czech Republic)

Olga Sommerová studied documentary film at FAMU, graduating in 1977. Her films focus on social themes and human relationships, the lives of ordinary people and important figures, feminism, and the political history of the Czech and Czechoslovak Republics. She taught at FAMU in 1991–2002, heading the documentary film department for eight of those years. In 2005-10 she was associate professor at the Academy of Arts in Banská Bystrica, Slovakia. On the strength of the successful film What Women Dream About (1999) she published three volumes of interviews bearing the same title, and also the book What Men Dream About. She has made around one hundred films, which brought her 35 awards at Czech and foreign film festivals.

Filmography

  • Konkurs na rok 2000
    1979
  • Doma
    1980
  • S tebou, táto
    1981
  • Talentované děti
    1986
  • Otec a dcera
    1986
  • Zkus to dokázat
    1987
  • Za svou pravdou stát
    1987
  • Máte rádi Smetanu?
    1989
  • Bůh žehnej Československu
    1990
  • Miluj bližního svého
    1990
  • Svobodný člověk Václav Malý
    1990
  • Netrpělivost srdce
    1991
  • Přítelkyně
    1991
  • Zdeňka Hůly Svěcení jara
    1992
  • Žena, zločin a trest
    1992
  • Slovensko ve svobodné Evropě
    1993
  • Spřízněni bláznovstvím
    1993
  • TV cyklus GEN
    1992-96
  • Nesmrtelná hvězda Božena Němcová
    1997
  • Jó, to jsem ještě žil
    1997
  • Zavřené světy
    1999
  • O čem sní ženy
    1999
  • O čem sní muži
    1999
  • Zábradlí
    2000
  • Ztracená duše národa
    2002
  • Konec světa v srdci Evropy
    2002
  • Máňa po deseti letech
    2003
  • Dva muži na Sibiři
    2004
  • Tomáš Garrigue Masaryk
    2004
  • Děti pod Karpaty
    2004
  • Moje 20. století
    2005
  • Láska včera, dnes a zítra
    2005
  • Ženy Charty 77
    2006
  • Přežili jsme svoje děti
    2006
  • Medela
    2007
  • Sedm světel
    2008
  • Do samoty v tanci
    2008
  • 21 mluvčích Charty 77
    2009
  • Drž rytmus!
    2009
  • České milování
    2009
  • 24
    2011
  • Věra 68
    2012
  • Popelčin komplex
    2013
  • To jsme si zase užili světa
    2014
  • Příběhy neobyčejné energie
    2014
  • Magický hlas rebelky
    2014
  • Samoživy
    2015
  • Svoboda podle Ságla
    2016
  • České studentské revolty
    2016
  • Červená
    2017

Doc Alliance Members

Doc Alliance is a creative partnership of 7 key European documentary film festivals. Our aim is to advance the documentary genre, support its diversity and promote quality creative documentary films.